Uitarea de sine: e posibil asa ceva?

„Când ai ajuns să laşi în seama lui Dumnezeu tot, eşti fără griji, în ceea ce priveşte trecutul ca şi viitorul. Oricât rău ai gândi despre tine însuţi, ai totuşi curajul de a te arunca, orbeşte, în braţele Tatălui; şi, ajuns acolo, uiţi de tine. Nu există pocăinţă mai desăvârşită decât această uitare de sine: întoarcerea sufletului către Dumnezeu nu înseamnă altceva decât că ai ajuns să uiţi de tine, să renunţi la tine, spre a te ocupa doar de El.

Uitarea de sine e ca o moarte prin mucenicie a amorului-propriu: ai prefera parcă de o mie de ori să te contrazici, să te osândeşti, să-ţi chinui trupul şi cugetul, decât să uiţi de tine. Uitarea de sine ucide amorul-propriu; acesta rămâne fără nici o resursă. Însă, dacă ai renunţat să iei seama la tine, inima ţi se lărgeşte; te simţi uşurat de toată povara care te încovoia: tu însuţi. O cale îţi apare atunci în faţă, uimitor de simplă şi de dreaptă.

Îţi ziceai că trebuie să te abţii perpetuu ba de una ba de alta, şi să fii, neîncetat, în acţiune. Dimpotrivă: acum pricepi că de fapt nu ai cine ştie ce de făcut; că ajunge, fără a te gândi prea mult la viitor ori la trecut, să priveşti înspre Dumnezeu cu încredere, ca la un Părinte care ne ţine de mână şi ne călăuzeşte. Dacă uiţi de El, lăsându-ţi gândul să se abată de la El, nu te lăsa cuprins de lucrul acela care te-a îndepărtat, ci întoarce-te către Dumnezeu, şi El te va face să simţi ce voieşte. Dacă ai greşit, pocăieşte-te, iar pocăinţa să-ţi fie durerea curată a celui care iubeşte. Revii la cel pe care-l părăsiseşi. Păcatul îţi apare în toată urâciunea lui; însă smerenia pe care o trezeşte conştiinţa faptului că ai căzut pare bună, şi Dumnezeu de aceea ţi-a îngăduit greşeala.

Dacă gândul la greşelile noastre ne amărăşte, ne îndurerează şi ne sperie, întoarcerea sufletului către Dumnezeu, după săvârşirea unei greşeli, dimpotrivă, se petrece în reculegere şi seninătate, având ca reazem încrederea.

Experienţa proprie îţi va arăta cât de mult folos aduce schimbarea aceasta simplă şi paşnică  de direcţie, mai eficace decât orice supărare legată de năravurile care te copleşesc. Ai numai grijă să te întorci cu credinţă la Dumnezeu, de îndată ce ai văzut că ai greşit. Cât te poate necăji greşeala făcută, tot degeaba, pentru că nu cu tine însuţi ai a te măsura. Te tot superi pe tine pentru cât esti de mizerabil, şi nu încetezi să bodogăneşti; dar eu nu te văd stând la sfat decât cu tine. Sfat fără nici o noimă, dacă lipseşte din el Dumnezeu!

Cine te va ţine de mână, ca să te scoată din mocirlă? Tu însuţi? Păi tu singur te-ai înfundat acolo, aşa că nu poţi ieşi. În afară de asta, mocirla eşti chiar tu; rădăcina răului este că nu te poti desprinde de tine. Chiar tragi nădejdea să ieşi din mlaştină tot stând la sfat cu tine însuţi, hrănindu-ţi sensibilitatea prin înfăţişarea tuturor slăbiciunilor tale? Prin toate întoarcerile la sine nu faci decât să-ţi plângi singur de milă. Cea mai mică privire a lui Dumnezeu ţi-ar linişti mai bine inima în care preocuparea de tine însuţi a adus atâta tulburare. Prezenţa lui Dumnezeu te face întotdeauna să ieşi din tine, şi nu-ţi trebuie altceva. Desprinde-te de tine, şi îţi vei afla pacea. Cum vei ieşi din tine, cum te vei desprinde? Tot ce trebuie, este să te întorci la Dumnezeu şi să-ţi formezi încetul cu încetul obiceiul de a reveni la El, cu credinţă, de câte ori vei constata că te-ai îndepărtat.”

 Autor: François de Salignac de La Mothe-Fénelon zis Fénelon  (1651 – 1715) , om al Bisericii, teolog si scriitor francez.

Reclame

Autor: agnesD

Cineva care cauta, cerceteaza, si doreste sa transmita lucruri care-i par valoroase. Din lipsa de timp pentru a traduce si rezuma, pun în acest blog texte în româna, franceza si engleza.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s