Maria

Maria revelă chipul adevărat al femeii, care nu e doar un instrument al perpetuării umanităţii, ci o persoană, o valoare, un izvor de lumină, şi care trebuie să devină un focar de sfinţenie. Fără Ea, nu am şti nimic din toate acestea.

Pentru noi, oamenii, e un har extraordinar întâlnirea cu Maria, cea care ne face şi pe noi neprihăniţi: „Virgo virginans”, iată una dintre invocaţiile mele constante, Virgo virginans, Fecioara care ne conferă şi nouă virginitate. Este o asemenea eliberare întâlnirea cu ea – ceva ce mi-a fost dăruit şi mie, în adolescenţă – o asemenea eliberare, însoţită de nevoia de a fi izbăvit, încât îţi transformă întreaga viaţă.

 Ca mamă ce ne călăuzeşte la Domnul şi este ea insăşi cale, Maria are o putere incredibilă asupra afectivităţii noastre; ea ştie mai bine ca oricine să ne aducă pace, să ne aducă lumină, adâncime, interioritate. Fără ea nu valorez nimic şi, când merg la biserica să slujesc Euharistia, în momentul consacrării, o chem din toată inima să fie cu noi, să umple cu propria-i lumină, cu prezenţa şi iubirea ei, cuvintele rostite, căci cine mai bine ca ea poate spune: “Acesta este trupul meu. Acesta este sângele meu” ? Lăsându-mă invăluit de lumina Mariei, o rog să spună cu mine cuvintele, pentru ca ele să fie adevărate.

 Nu trebuie să facem nimic fără ea, tocmai pentru că ea a fost orânduită să-L facă pe Christos să se nască în inima noastră, pentru că maternitatea ei este fără graniţe, universală, îmbrăţişând toţi oamenii şi tot universul.

(…) Dincolo de toate harurile ce plouă peste noi din pricina Mariei, pe planul sensibilităţii noastre, pe acela al convertirii noastre, în chemarea neîncetată spre neprihănire ce răsună in adâncul inimii noastre, ea este cel mai frumos sacrament al maternităţii lui Dumnezeu. Căci, e bine să ne-o amintim, Dumnezeu a creat inimile mamelor, şi in primul rând pe cea a propriei sale mame, cu o rază dintr-a Lui. Dumnezeu a pus in inima de mamă posibilitatea dăruirii depline şi a uitării de sine… toate acestea pentru ca El are o inimă de mamă, aşa cum ne mărturiseşte prin profetul Isaia: Oare femeia uită pe pruncul ei şi de rodul pântecelui ei n-are milă? Chiar dacă ea il va uita, Eu nu te voi uita pe tine. Iată, te-am insemnat în palmele mele… (Isaia 49,15-16)

 In prezenţa Mariei aflăm ca o garanţie, un presentiment al maternităţii divine. Şi, fie că o numim  „Nostra Mater”, sau zicem pur şi simplu „Mama” în cea mai scurtă rugăciune posibilă, cuvântul urcă din inima ei drept la inima lui Dumnezeu, infinit mai matern decât toate mamele. În mizeria şi disperarea omenească, ar fi îndeajuns ca rugăciunea aceasta să ţâşnească din inima Mamei mele, pentru ca totul să se implinească, totul să fie zis, pentru ca speranţa să inflorească din nou în contact cu inima infinit de maternă a lui Dumnezeu.

 Dumnezeu ne-a dăruit-o pe Maria, ne-a făcu acest dar nepreţuit; ce am putea face mai bun decât să ne urmăm Mama, chemând-o în ajutor de fiecare dată când ne covârşesc neputinţele, chemând-o cu atât mai tare, ca să aducă lumină, să ne apropie de inima Domnului, să îndepărteze rezistenţele inimii noastre.

E imposibil să fii despărţit de Isus, dacă Fecioara te ţine solid de mână, sau, mai bine zis, dacă i te incredinţezi ei cu deplină incredere şi-i pui în mână tot. Ceea ce vrem să facem şi noi acum, cu toată simplitatea, aducând mulţumită lui Dumnezeu pentru că ne-a revelat, în Maria, faptul ca El este mamă, aşa că toate rugăciunile noastre sunt adunate în strigătul copilăresc “Mama”. Făcând acestea, să-i cerem Maicii Domnului să ne însoţească până-n ceasul morţii, să ne facă mai puri şi mai buni, să facă lumea mai frumoasă şi mai luminoasă, de n-ar fi decât pentru că păstrează urma trecerii ei.

Text de Maurice Zundel, parte din Exercitiile spirituale de la Vatican în prezenta papei Paul VI.

 

Afficher l'image d'origine

Reclame

Autor: agnesD

Cineva care cauta, cerceteaza, si doreste sa transmita lucruri care-i par valoroase. Din lipsa de timp pentru a traduce si rezuma, pun în acest blog texte în româna, franceza si engleza.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s