Sfântul zilei de 14: Ioan al Crucii

 

http://carmelitanisnagov.ro

14 decembrie – Solemnitatea Sfântului Ioan al Crucii, preot și Doctor al Bisericii,
părinte și reformator al Ordinul Carmelitan, împreună cu Sfânta Tereza de Avila

„Contemplația, de fapt, nu este altceva decât o pătrundere tainică, pașnică și iubitoare a lui Dumnezeu în suflet; această pătrundere, dacă nu întâlnește nicio piedică, înflăcărează sufletul cu duhul iubirii. ” (Noaptea întunecată, 10,6)

Nascut la Fontiveros (Provincia Avila) în 1542, Juan de Yepes intră de tânar în Carmel, sub numele de Ioan al Sf Matia. Curând se va gândi sa schimbe ordinul însă Tereza de Avila îl va convinge să devină unul din primii Carmelitani Desculți (reformați), propunere pe care o primește cu entuziasm, luându-și atunci numele de Ioan al Crucii. După ce a ajutat-o pe Sf. Tereza în acțiunile sale de reînnoire și după terminarea primei întemeieri de la Duruelo, pe 28 noiembrie 1568, a trebuit să sufere neînțelegerea și invidiile fraților săi. Superiorii săi îl întemnițează chiar, în Mănăstirea de la Toledo. Aici compune mare parte din poemele sale mistice: poeme despre noaptea sufletului, poeme de iubire, unde exprimă dorul său de Dumnezeu. După ce reușește să evadeze din închisoare, își reia activitatea în slujba reformei tereziene, până în ziua când, epuizat și bolnav, se vede nevoit să se retragă la mănăstirea din Ubeda. Aici își va încheia viața, în noaptea de 13 decembrie 1591, ducându-se, după propriile cuvinte să cânte Matinele (prima ora liturgică a zilei) în Cer.

A fost beatificat pe 25 decembrie 1675 și canonizat pe 27 decembrie 1726. Maestru indiscutabil ale căilor spirituale, Ioan al Crucii ne-a lăsat tratate de spiritualitate devenite deja celebre: Urcarea Muntelui Carmel, Noaptea întunecată a sufletului, Cântarea Spirituală, Flacăra vie a Iubirii. Pius al XI i-a conferit titlul de Doctor al Bisericii universale, pe 24 august 1926.

 

Reclame

Autor: agnesD

Cineva care cauta, cerceteaza, si doreste sa transmita lucruri care-i par valoroase. Din lipsa de timp pentru a traduce si rezuma, pun în acest blog texte în româna, franceza si engleza.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s